De Leerdammer kaas wordt geproduceerd in de fabrieken van Lactalis Leerdammer

Royal Lactalis Leerdammer

Bij Royal Lactalis Leerdammer werken zo'n 430 enthousiaste collega's aan het succes van Leerdammer®. Dat gebeurt vanuit de productielocaties in Schoonrewoerd, Dalfsen en Wageningen. In Schoonrewoerd staat ook het kantoor voor al het ondersteunende personeel; van planning en logistiek tot finance en hr. Een club van researchers en developers is eveneens gevestigd in Schoonrewoerd. Handig en uniek. Je gaat twee deuren verder en je staat in de fabriek. Je kunt het product zien, voelen en ruiken. Dat is letterlijk 'living the brand'.

Historie

Het verhaal van Royal Lactalis Leerdammer begint in Schoonrewoerd. Daar is Cees Booterkooper in 1914 gestart met kaashandel en kaasmaken. In Bodegraven deed Bas Baars hetzelfde. Niet heel verrassend dat die twee bedrijven samen verder gingen. De zuivelfabriek kreeg de naam De Vijfheerenlanden en bleef gevestigd in Schoonrewoerd. De melkfabriek van toen is nog steeds in gebruik. In 1974 ontwikkelden de kaasmakers samen met het NIZO (Nationaal Instituut voor Zuivel Onderzoek) een nieuwe gatenkaas door een Goudse en een Emmentaler kaas te combineren. Een doorslaand succes wat niet onopgemerkt bleef. 20 jaar lang, vanaf 2002 hoorde de eigenzinnige Leerdammer® bij de Bel Group. In die periode ontving het bedrijf het predicaat Koninklijk, dé reden waarom in 2016 de bedrijfsnaam wijzigde naar Royal Bel Leerdammer. Sinds 2021 is Leerdammer onderdeel van Groupe Lactalis, het grootste zuivelbedrijf van de wereld.Onze naam is sindsdien: Royal Lactalis Leerdammer.

Facts & Figures

  • Anno 2021 rolt er jaarlijks ruim 73.000 ton kaas van de band.
  • Voor het maken van zoveel kaas is gemiddeld 730 miljoen kilo melk nodig.
  • De melk is afkomstig van zo'n 950 vaste melkveehouders.
  • 16 transportbedrijven met in totaal 50 chauffeurs zorgen er voor dat deze melk dagelijks wordt opgehaald en naar de fabriek wordt gebracht.
  • In totaal is Leerdammer verkrijgbaar® in 26 landen. De echte liefhebbers van de milde, zoete, nootachtige smaak van Leerdammer®? Dat zijn de Duitsers, Fransen en Italianen. Een groot deel van onze kaas gaat daar naar toe.

Bekijk onderstaande films en zie hoe Leerdammer® met de grootste zorg geproduceerd wordt.