Werken en leren bij Royal Lactalis Leerdammer

Van Schoonheidsspecialiste naar Allround Laborant

Opgeleid tot schoonheidsspecialiste en nu al 4 jaar enthousiast Allround Laborante bij Royal Lactalis Leerdammer. Een switch die Esther Versteeg (24 jaar) niet zomaar maakte, maar waar ze nu heel blij mee is.

"Ik heb mijn MBO-4 opleiding tot schoonheidsspecialiste afgerond, maar had al snel in de gaten dat ik mezelf dit niet zag doen. Om goed tot zijn recht te komen, open je bij voorkeur een eigen salon. Dat wilde ik niet." Maar wat dan wel? "Eén van mijn vriendinnen werkte als laborant bij Royal Lactalis Leerdammer en in het team zochten zij voor een korte periode extra hulp. Dat werd ik. Ik kreeg een afgebakende taak: controleren of de melk voldoet aan de norm. Ik merkte dat ik het werk heel leuk vond, maar dat ik echt nog geen idee had waarom ik het deed."

Met een opleiding zou Esther haar kennis vergroten en haar toegevoegde waarde beter snappen. De periode dat ze er werkte werd steeds langer door het verlof van een collega. De manager en het team wilde haar graag houden; een opleiding was dan wel verplicht. "Dat was het laatste zetje wat ik nodig had. Ik ben in 2020 gestart met de BBL-opleiding Laboratorium aan het ROC in Oss. Een pittige periode, met corona, thuisstudie en proeven op het werk. Ik heb doorgezet om deze opleiding die normaal 4 jaar duurt in 2 jaar te doen. In juli 2022 heb ik mijn diploma gehaald. Ik ben vooral mijn collega's dankbaar dat ze mij de ruimte gaven en hulp boden waar nodig."

"Als laborante werk ik in een team van 9 personen. Het werken in een team vind ik niet alleen leerzaam, maar ook heel gezellig. Dit past echt goed bij me. Met de kennis die ik nu heb snap ik ook beter waarom ik mijn werk doe, kan ik vragen inhoudelijk beter beantwoorden en meedenken over mogelijke oplossingen bij afwijkingen. Ik wil nu mijn blikveld in de organisatie verder vergroten. Binnenkort maak ik een tour door onze kaasmakerij, zodat ik nog beter snap welke schakel ik ben in het productieproces. Ik heb geen duidelijk toekomstbeeld als het gaat om mijn carrière; ik ontwikkel me stap voor stap en maak dankbaar gebruik van de mogelijkheden die mij worden geboden."