Leerdammer®


1974 is het jaar waarin Leerdammer® is ontstaan. Maar eigenlijk begint het verhaal al veel eerder. In 1914 kocht zakenman Cees Booterkooper een kleine zuivelfabriek in Schoonrewoerd. Tegelijkertijd beheerde de retailer Bastiaan Baars een kleine kaaswinkel in het nabije dorp. In 1970 kruisten hun wegen. Beiden waren op zoek naar een grotere variatie in kaas. Ze besloten om gezamenlijk een nieuwe kaas te ontwikkelen, die de milde smaak van Gouda en de grote gaten van Emmentaler kaas met elkaar zou combineren. Op die wijze groeide Leerdammer ® die de naam te danken heeft aan de nabije stad Leerdam. Vandaag de dag is Leerdammer® verkrijgbaar in verschillende variaties en smaken, in veel verschillende Europese landen. In Nederland kennen Original, Belegen en Lightlife. Ze zijn verkrijgbaar in een handige hersluitbare verpakking in het zelfbedieningsschap van de supermarkt. Daarnaast wordt Leerdammer® vers gesneden van het wiel bij de versbalie van de supermarkt en de kaasspeciaalzaak.

Leuk om te weten
Leerdammer® werd bijna Schoonrewoerd genoemd, als eerbetoon aan het dorp waar de kaas wordt gemaakt. Maar internationaal georiënteerd als ze al waren, zagen ze net op tijd in dat het uitspreken van 'Schoonrewoerd' weleens heel problematisch zou kunnen zijn. De keus was snel gemaakt. De kaas werd vernoemd naar het nabijgelegen stadje Leerdam. Een slimme zet.

In 2024/2025 op televisie in Nederland en andere Europese landenLeerdammer® Original

Leerdammer® Original is de bekendste gatenkaas van Nederland. Hier is het allemaal mee begonnen.De smaak is mild, zoet en een beetje nootachtig. Leerdammer® Original is in Nederland verkrijgbaar vanaf het wiel, in plakken of als stuk.


Leerdammer® Lightlife

Leerdammer® Lightlife smaakt als Leerdammer® Original. Het verschil: 45% minder vet dan Goudse kaas. Speciaal voor levensgenieters die lekker én bewust willen eten. Verkrijgbaar vanaf het wiel en in plakken.


Leerdammer® Belegen

Leerdammer® Belegen is een mild-pittige kaas, hartig-intensief van smaak en heerlijk op brood of zo maar tussendoor maar ook lekker in warme gerechten


Kaaschnitzels

Leerdammer® is er in verschillende formaten en smaken, voor elke dag en voor elke maaltijd: in plakjes om heerlijke sandwiches mee te maken of om zo te eten, in kaasblokjes voor een lekkere kaasplank en nu zelfs als warme schnitzel bij voor een snelle en gemakkelijke maaltijd. Zeer gewaardeerd in Duitsland, Frankrijk en Italië, maar ook in de rest van Europa erg populair.